Baš svi bi trebali imati djecu?

Iz knjige: Kako postati i ostati (ne)sretan
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Ili možda samo oni koji uspiju proći ove testove tj. nakon svega ostati bar koliko - toliko normalni. (Pažljivo pročitajte, ali - ne zavaravajte se: sve je živa istina!)

Test br. 1: Igračke

Nabavite sanduk od 150 litara s lego-kockama (kao nadomjestak mogu poslužiti veći vijci i matice). Zamolite nekoga da to razbaca po cijelom stanu. Povežite si oči i probajte bosi dospjeti do kuhinje ili WC-a, a da ne pisnete (inače biste mogli probuditi dijete).

Test br. 2: Oblačenje

Nabavite veću, živu lignju. Pokušajte je ugurati u omanju vrećicu. Provjerite jesu li baš svi  kraci u vrećici.

Test br. 3: Hranjenje

Nabavite veliku plastičnu šalicu. Dopola je napunite vodom, potom je duljom špagom pričvrstite o strop pa zaljuljajte. Pokušajte sad žličicom stavljati u šalicu gusti Čokolino. Nužno je da pritom izvodite figure kao da ste avion ili vjetrenjača. Nakon što ste cijeli Čokolino prebacili u ljuljajuću se šalicu, prospite njezin sadržaj na što je moguće veću površinu. Ostanite mirni. (U stvarnoj biste situaciji Čokolino još morali nekoliko puta podgrijavati!)

Test br . 4: Dućan

Posudite od nekoga jednu do dvije manje životinje. (Posebno se za tu svrhu preporučuju koze.) Povedite ih kad pođete u dućan. Pustite ih tamo da slobodno trče, ali ih cijelo vrijeme nastojte držati na oku. Na kraju platite sve što su pojele ili strgale.

Test br. 5: Vrtić

Uzmite kutiju za jaja. Uzmite škare i vodene boje i pretvorite kutiju za jaja u krokodila. Uzmite rolu WC papira i od nje napravite svjećice za bor. Od celofana, uz pomoć selotejpa, pokušajte napraviti Eiffelov toranj. Puno uspjeha!

Test br. 6: Tjelesna podobnost (za žene)

Uzmite oveću vreću graha i pričvrstite ju na trbuh. Nakon što ostane tako pričvršćena devet mjeseci, ispraznite grah, a vreću ostavite visjeti.

Test br. 7: Financijska podobnost (za muškarce)

Idite u banku i potpišite trajni nalog prema kojemu će vam plaća idućih dva - tri desetljeća odlaziti na razne račune: ispočetka na račune trgovina s kinder-jajima i lego-kockama, a kasnije za kupnju domaćih životinja, play-stationa, CD-a i tenisica sa zračnim jastucima.

Test br. 8: Završni

Još za svoje trudnoće, pronađite par s malim djetetom. Dijelite im dobre savjete i pametne prijedloge o tome kako trebaju biti strpljivi, tolerantni i dosljedni u svojim odgojnim postupcima. Nastojte pritom uživati. Naime, budući da će uskoro stići i vaše potomstvo, ovo vam je definitivno zadnja prilika da o tome kažete nešto pametno  - sve dok ne dobijete unuke, dakako. (Za pretpostaviti je kako vam je to i posljednji put da vidite taj par.)

Specifični oblici pretjeranog uopćavanja su mentalni filter, crno-bijelo razmišljanje, globalno etiketiranje, pretjerivanje i otpisivanje pozitivnog.