Čine li zle stvari samo zli ljudi?

Iz knjige: A što biste vi učinili
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Hannah Arendt, socijalni filozof, pratila je suđenje Eichmannu i napisala knjigu pod naslovom "Izvještaj o banalnosti zla". Prema njezinu svjedočenju Eichmann je bio običan, prosječan i neagresivan birokrat koji je sebe promatrao samo kao jednu kariku u lancu.

Psihijatri koji su ga pregledali izjavili su da je psihički zdrav i da su njegovi međuljudski odnosi zadovoljavajući. Iskreno je vjerovao da Židovima treba dopustiti da se isele na posebno područje, i u Hitlerovu štabu se zalagao za to. Njegova tajna ljubavnica bila je Židovka, kao i jedan rođak za kojega se pobrinuo da mu se ništa ne dogodi.

Mnogi od zločinaca Trećeg Reicha bili su obični ljudi koji su "samo" slušali naredbe. Sva je prilika da u određenim uvjetima i obična, prosječna i pristojna osoba može postati zločinac. Dakako da nam to nije lako prihvatiti! Želimo vjerovati da zla djela čine samo zli ljudi.

Ja sam  samo izvršavao naredbe

Jedan od onih koji je "samo izvršavao naredbe" bio je i William Calley, poručnik američke vojske, optužen za masakr nad stanovnicima vijetnamskog sela My Lai, 1968. godine. (Inače, do odlaska u Vijetnam bio je običan besposličar i protuha, a na ratište je poslan nakon posebne obuke.) Na spektakularnom suđenju koje je upriličeno već naredne, 1969. godine, Calley je izjavio: Ja sam apsolutno na strani vojske, ja stojim iza nje i ja sam njezin dio. Vojska mi je na prvom mjestu, a zatim dolazi sve ostalo. Bez obzira na to koliko bi neka moja izjava mogla pomoći mojoj obrani, nikad neću reći ništa što bi moglo naškoditi našoj vojsci.

Svima je, osim samom Calleyu, bilo jasno da je izabran za žrtvenog jarca preko kojeg će oni gore pokušati prikriti svoju krivicu.

I oni koji su svjedočili protiv Calleya "samo su izvršavali naredbe": 

Rekao mi je (por. Calley) da počnem pucati. I tako sam počeo. Ispalio sam u grupu neka četiri rafala... Počeli su moliti govoreći "Ne, ne". A majke su grlile svoju djecu i.... Mi smo nastavili pucati. Oni su mahali rukama i preklinjali.

(Taj se dio često susreće po literaturi. Izvod je iz članka što ga je u studenom 1969. godine u New York Timesu napisao M. Wallace. Imate li živaca, potražite ga, mi nećemo.)