(Dječja) Ljubomora

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Ljubomora je osjećaj koji se u djece počinje javljati u dobi izmđu dvanaestog i osamnaestog mjeseca. Drugim riječima, tek (ili već) u toj dobi djeca počinju uočavati da drugi imaju nešto što bi i sami željeli - bez obzira radi li se o nekoj igrački, odjeći ili pažnji. Ljubomora se može manifestirati kroz vrlo različite oblike - pojedinačno ili u kombinaciji, primjerice kroz: povlačenje, tugu, plač, svadljivost, prkos, tvdoglavost, ljutnju, agresiju, ali i kroz sasvim suprotno ponašanje: veliku, upravo pretjeranu pažnju spram "protivnika" ne bi li se time pribavila dobit za sebe.

Prva velika prilika za iskustvo ljubomore nastaje za dijete kad dobije brata ili sestru. O tome kako ga pripremiti za taj događaj i kako postupati da se ne osjeti zapostavljeno u odnosu na mlađe dijete - puno je napisano. Ponovimo samo ukratko:

  • uključite starije dijete u brigu oko mlađeg - koliko za to pokazuje interes (može pomagati oko kupanja, previjanja, hranjenja);
  • pod normalno prihvatite njegove privremene i povremene regresije u ponašanju (npr. želju da pije iz flašice iako je to već inače prestalo, želju da proba majčino mlijeko, želju da i samo nosi pelenu, igra se sa zvečkama i drugim "neprimjerenim" igračkama i sl.);
  • kad god možete, npr. kad beba spava, posvetite se samo starijem djetetu;
  • pospremite nekoliko sitnica da vam se nađu pri ruci u situacijama (nezgodnim) kad vaši prijatelji, eto, zaborave da osim novog djeteta kojeg su došli vidjeti i donijeli mu poklon, imate i ono starije.

Nakon što tako uspješno savladamo prve godine, često mislimo kako smo uspjeli savladati i problem ljubomore. No, to je daleko od istine. Sad ne samo da imate ljubomoru starijeg djeteta na mlađe, nego i ljubomoru mlađeg na starije. Imate li više djece, problemi se umnožavaju - do neke granice, odnosno do nekog broja djece kad ljubomora u mnoštvu drugih problema i interakcija zapravo postaje besmislenom. Zbog čega su starija djeca ljubomorna na mlađu?

  • On je uvijek mlađi, a ja sam uvijek starija: moram mu popuštati, biti pametnija. On to iskorištava: uvijek ja ispadnem kriva, a njemu su tri šestice na glavi nacrtane!
  • Krivo mi je kad nekuda odu (roditelji) pa njemu nešto kupe, a meni ne. No, sad mi je drago što mi ne kupuju jer uopće nemaju ukusa.

Standard obitelji s godinama raste, pa mlađe dijete uvijek ima svega više nego što je u istoj dobi imalo starije. A s godinama su roditelji istrošili mnoge zabrane i ograničenja, pomalo i živce, možda su postali i mudriji, pa su prema mlađem djetetu i popustljiviji: ne da im se više (toliko) sukobljavati.

Zbog čega su mlađa djeca ljubomorna na stariju? U početku to može biti: Ona uvijek dobiva nove stvari, a ja - njezine, nastavlja se s Ona ima veći džeparac i smije duže ostati vani, pa do Ona ima auto, a ja ne smijem imati motor. Kako ide dalje, znate i sami - ako imate brata ili sestru. Pravila nema. Kao što nema niti cjepiva protiv ljubomore. Koliko se god roditelji trudili da pravedno među djecom raspodjeljuju svoju ljubav, pažnju, povlastice, stvari - neizvjesno je kako će to djeca interpretirati. To ipak ne znači da se onda treba prestati truditi.