Hrrrrrkanje

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Mrkla je noć, tri sata ujutro. Zvoni telefon. Muškarac, četrdesetak godina star, trgne se iza sna i sav bunovan dohvati slušalicu: Halo? - S druge strane žice žena, nebitnih godina, osvetnički se nasmije i, bez riječi, zadovoljno, spusti slušalicu. Što krije ova priča? U kakvu je odnosu ovo dvoje ljudi? Što se i zašto se dogodilo?

Prelazimo sad na našu temu: hrkanje. Hrkač je osoba koja uvijek prva zaspi, a potom radi ono što bi se dalo naći i pod opisom specijalnog rata, poglavlje: ispiranje mozga. Cilj mu je suspavača izbezumiti i nesanicom oslabiti, a da ga se pritom ipak ne dokrajči (sasvim). Hrkanje je dokaz povezanosti žive i nežive prirode; zvukovi koje ispušta uvježbani hrkač slični su, naime, s jedne strane zvuku rasklimane i posve neproduktivne motorne pile, a s druge bi ih lako bilo zamijeniti urlicima gladne (divlje) zvjeri kojoj su mesni obrok zamijenili sa sirom i vrhnjem. 

Kako si pomoći, ako si s hrkačem u istoj sobi, spavaćoj ili hotelskoj? Rješenja dijelimo na:

a) gotovo nikakva,

b) jedva nekakva ili privremena, te

c) trajna. 

Varijacije su uvijek moguće, pa na složenija rješenja prelazimo nakon što smo isprobali sva ona jednostavnija. Dakle, razna zviždanja, coktanja i cmoktanja, koja ubrajamo pod a, uglavnom ne pokazuju osobitu djelotvornost; za razliku od dobro odmjerena udarca pod rebra, skakanja na glavu i bacanja s kreveta. Iako su to sve tek b rješenja, ne treba ih se posve odreći: mogu zapravo biti i dobrom prilikom za namirivanje drugih računa. Trajno djelotvoran, tj. c učinak imao bi valjda jedino jastuk preko glave. To se ipak ne savjetuje, čak ni u trenucima najvećeg očaja jer osigurava spavanje iza rešetaka i hrkače čija rebra ne možete dohvatiti.

Zbog toga ćemo se malo pozabaviti prevencijom. Kao što je iz prakse naime poznato, hrkanje se pojačava spavanjem na leđima. Hrkača stoga stavljajte spavati na bok (to je dobro i zbog ljepšeg oblika glave), a iza njega postavite četku ili kaktus (jež bi se micao, nije praktičan).

Idite vi prvi zaspati. Hrkača za to vrijeme zaposlite nekim tihim poslom (pranje suđa se tu ne ubraja; to neka obavi dok ste još budni), ili neka napravi sto sklekova; možda će nakon toga spavati, a ne hrkati.

 Postoji i neki ljekarnički preparat koji osigurava "dobro spavanje". Valjda je to neki čekić u tabletama, no prije uporabe dobro proučite uputstvo, osobito dio u kojem piše komu je zapravo namijenjen: onomu tko već dobro spava ili onomu tko to tek pokušava.