Kako poboljšati brak?

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Neka istraživanja pokušala su otkriti koji uvjeti pridonose tome da se brak održi. (Wallerstein & Blakeslee, 1995; Gottlieb, 1990; Hendrix, 1991; Klagsbrun, 1985; Lauer & Lauer, 1985). Navodimo što su izjavljivali muškarci i žene iz uspješnih brakova. Možda vam njihovo iskustvo može pomoći u vašem braku.

Partner je moj najbolji prijatelj i sviđa mi se kao osoba. Uvijek mi je na prvom mjestu - ispred ostalih ljudi, posla, TV i bilo čega drugog. Posvećujem mu pažnju i imam za njega vremena.

Brak smatram gotovo svetom obavezom. Iako smo imali neslaganja nikad ni za trenutak nisam ozbiljno pomislio na rastavu. Uvijek smo nesuglasice nekako riješili. Da biste nekoga voljeli morate se osjećati emocionalno sigurni - vjerovati da vas partner potpuno prihvaća, poštuje i podržava. Ne napadamo i ne kritiziramo jedno drugo kada smo ljuti - umjesto toga obazrivo pregovaramo.

Uživam u društvu svog partnera, mnogo se smijemo, dodirujemo se i povjeravamo jedno drugom. Slažemo se u vrijednostima, ciljevima i seksu. Tražimo u životu i jedno u drugom ono najbolje - optimisti smo. Imamo mnogo interesa i volimo isprobavti nove stvari. Trudimo se da nam bude zabavno.

Ravnopravni smo. Poštujemo želje partnera i jasno nam je da ne može uvijek sve biti onako kako mi želimo. Ako se pojave neslaganja - pregovaramo i dogovaramo se. Neke odluke donosimo zajedno, ali neke donosi svatko od nas sam za sebe. Spremni smo na promjene kad je to potrebno, prihvaćamo gubitke i neriješene konflikte. Strpljivi smo i spremni oprostiti.

Prihvaćamo i imamo povjerenja jedno u drugo. Iskreni smo i ne bojimo se reći ono što želimo. Uživam u toj bliskosti - dijelimo um, srce i dušu. Slušamo jedno drugo.

Podjednako smo (ne)ovisni jedno o drugom na način koji obogaćuje naš život. Puno toga radimo zajedno i oko većine stvari se slažemo. Ali svatko od nas je osoba za sebe i ima svoje interese, prijatelje i aktivnosti. I što je najvažnije, svatko misli za sebe.

Vodimo računa da imamo vremena jedno za drugo, pokazujemo da cijenimo sve što partner učini za nas (bez obzira radi li se o sitnici ili velikoj žrtvi). Često se sjećamo lijepih trenutaka koje smo zajedno proveli.