Koliko ljudi ima izvanbračne veze?

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Jedno od prvih istraživanja provedeno prije četrdesetak godina u SAD pokazalo je da je oko 50% Amerikanaca do svoje četrdesete godine imalo jednu ili više izvanbračnih veza. Za žene istih godina taj postotak je tada iznosio 26%. Novija istraživanja pokazuju da su danas žene podjednako sklone upustiti se u takvu vezu kao i muškarci. To se posebno odnosi na mlađe i zaposlene žene.

Dakako, ovim podaci nisu potpuno točni. Naime, ljude se pita za njihove izvanbračne veze u određenom razdoblju njihova života. Ne možemo znati koliko njih koju su u tom trenutku izjavili da nisu imali takve veze će ih kasnije (možda već sutra) imati.

Ima li razlike u izvanbračnim vezama žena i muškaraca?

Barem kad su Amerikanci u pitanju muškarci su skloniji upustiti se u izvanbračne veze i to više puta. No za njih to ne znači da su nezadovoljni svojom ženom ili pak odnosima u braku. S druge strane, žene češće imaju samo jednu izvanbračnu vezu i obično su motivirane radoznalošću. No takva veza kod žene ima veću šansu prerasti u pravu ljubavnu priču.

Seks obično nije glavni motiv za izvanbračnu vezu. Usamljenost, želja za emocionalnim uzbuđenjem i dokaz da nismo ostarili i da smo (još uvijek) poželjni -  češći su razlozi. Mnogi traže dodatnog partnera jer im nedostaje društvo, često i osjećaj da nekome znače nešto posebno.

Preljubnici i zavodnici

U istraživanjima je teško razdvojiti osobe koje stalno imaju izvanbračne veze od onih kojima se to dogodilo samo jednom i trajalo vrlo kratko. No, očito je da se radi o vrlo različitim ljudima.

Kada su muškarci u pitanju Pittman razlikuje preljubnike i zavodnike. Preljubnici obično imaju samo jednu izvanbračnu ljubavnu vezu i ona im se najčešće događa za vrijeme neke krize - nisu dobili očekivano promaknuće na poslu ili im je supruga izuzetno zaposlena. Nakon toga obično se osjećaju krivima.

Zavodnici opsesivno i neprestano osvajaju druge žene i to kriju od svoje supruge. Obično tvrde kako imaju jak seksualni nagon i želju za različitim seksualnim iskustvima. Među oženjenim je muškarcima samo (?) oko 20% pravih zavodnika - kaže Pittman. (Oni se kad tad i rastanu; za razliku od onih vjernih koji se rastaju rijetko.) Psihoterapeuti tvrde da ovakvi muškarci u stvari ne vole ni žene ni seks. Oni na ženu gledaju kao na neprijatelja čijoj kontroli treba izbjeći, a sebe vide kao pravog muškarca koji je u stanju manipulirati ženom i prevariti je. Dakle, najviše što oni žele su moć i osjećaj superiornosti.