Konvencionalnost

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Kao studentica sam, sa svoje dvije kolegice, putovala Bugarskom. U Sofiji me iznenadila činjenica da su vozači tramvaja - žene. Tada je u našoj zemlji to bio isključivo muški posao.

Prošlo je nekoliko godina i u Zagrebu su se pojavile prve vozačice tramvaja. I danas se sjećam šoka mnogih građana. Neki su  zaprepašteno gledali ne vjerujući očima, drugi su ironično komentirali, a treći - odbijali ući u tramvaj. Pa neće ih valjda voziti žena!

Nakon nekoliko dana strasti su se smirile. Svi tramvaji ostali su čitavi, a putnici živi i zdravi. Danas Zagrepčani više ne gledaju tko vozi tramvaj, muškarac ili žena. Svejedno im je. Ako se netko i čudi, onda je to zacijelo kakav stranac u čijoj zemlji tramvaje još uvijek voze samo muškarci.

A mi se čudimo njemu - pa što mu je, zašto se čudi!?

Svako društvo i kultura imaju svoje specifične vrijednosti. U Zapadnoj Europi će vas smatrati nepristojnim ako pet minuta zakasnite na poslovni sastanak, dok u nekim zemljama na Bliskom Istoku možete bez problema zakasniti i dva sata. Negdje homoseksualce kažnjavaju zatvorom, drugdje je to prihvatljiv način seksualnog ponašanja. Ovakvih je primjera mnogo: ono što je ovdje normalno i prihvatljivo, tamo nije.

Većina ljudi vrijednosti svoje kulture prihvaća kao apsolutno istinite i ne razmišlja o njima. Oni vrijednosti kulture prihvaćaju kao svoje vlastite i onda sami sebe po njima procjenjuju. Tako žena koja je jednom prevarila muža može stvoriti vrlo lošu sliku o sebi i osuđivati se, jer u okolini gdje živi takve žene drže "kurvama". Muškarac koji želi raditi s djecom u vrtiću može misliti kako s njim nešto nije u redu jer je to "ženski posao".

Prije nego tako okrutno osudimo sami sebe mogli bismo se zapitati - je li društvo uvijek u pravu? Ako ste muškarac, a želite raditi u dječjem vrtiću i zbog toga se osjećate loše, postavite sebi pitanje -  postoji li neki zaista važan i pametan razlog zbog kojeg vi to ne biste trebali napraviti? Ako su se svi oko vas već udali i oženili, a vi biste i dalje radije živjeli sami - ima li smisla stupiti u brak samo zato što kažu da je to "normalno"?