Kućni ljubimci

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Kućni ljubimci su živa(hna) stvorenja što ih držimo u kući, više zbog ukrasa i zabave nego li zbog kakve prave koristi. Kako ne biste odmah krivo pomislile, recimo ipak da se misli na pripadnike životinjskog carstva: dlakave, čupave, pernate, umilne, mekane, kreštave, šutljive... Kako ih odabrati?

Ako sanjate o ljubavi do kraja života najbolji je izbor pas: vjeran je kao pas, izbezumi se od radosti uvijek kad vas vidi, redovito vas vodi u šetnju (šetanje je zdravo) i, što je jako važno, potiče socijalne kontakte s drugim imateljima pasa (neću reći vlasnicima jer je pitanje vlasništva ovdje sporno). Prva od dviju dobrih zamjena za psa bio bi - konj. Uz mnoge pseće osobine, prednost mu je što ga možete i jahati. Međutim, definitivno je nepraktičan za držanje u kući.

Druga dobra zamjena za psa bila bi, vjerovali ili ne - svinja. Svinja je inteligentnija od psa (što joj je možda i nedostatak glede bivanja u kući), te vrlo čista i uredna životinja - kad joj se dade prilika da to pokaže. Jedina joj je mana što je jestiva, pa je kao kućni ljubimac preporučljiva samo vegetarijancima.

Mačke bi trebalo zvanično uključiti u anti-stres programe i dijeliti ih u ljekarnama svima koji dođu s receptom za Apaurin. Mačka, slično čovjeku, ima redovitu potrebu za maženjem. Mačka, za razliku od čovjeka, zna kako će tu potrebu i zadovoljiti: progonit će vas po kući sve dok vam se ne uspije ubaciti u krilo, a potom će vas zadovoljnim predenjem navesti da i vi u sebi, bar nakratko, što je često dovoljno, nađete smirenje i skupite snagu za nova nerviranja. Donese li vam mačka kakva miša, ne vrištite i ne skačite na stol; primite ga sa zahvalnošću (kad ne gleda možete ga baciti u kantu) - nije vam mogla kupiti cvijeće. (Drugima ne morate uvažiti takvu ispriku.)

Papige, koliko znaju biti zabavne, toliko su i opasne: svima pričaju ono što vam se u kući najčešće spominje. Ako je se ipak ne želite riješiti nakon što i sami otkrijete kako vas opanjkava, natjerajte ju da nauči vaš broj telefona. Ni u šali ju ne učite: Mic, mic... 

Ribe su najmanje zahtjevne. Akvarij s filterom čisti se... no dobro, ne čisti se - treba ga očistiti, dvaput godišnje: u međuvremenu se po potrebi dolijeva voda i kosi trava. Ribe samo treba hraniti i gledati; nema šetnji, jahanja, ni maženja. A i drže se dosta rezervirano.

Ne spominjem ovdje da pas i mačka imaju dlake, možda i buhe, da ptice imaju perje i da im je hobi razbacivanje sjemenki (u začuđujućem radijusu), da svi oni imaju probavu i potrebu za reprodukcijom - što sve reproducira i probleme. Naime, svi koji već imaju kućne ljubimce, znaju i kakve sve dobiti imaju od njih i s tim problemima su lako naučili živjeti; protivnici životinja u stanu ionako već znaju za sve probleme.

Zaključak: nabavite kućnog ljubimca što prije, bez obzira jeste li već udati ili niste. Imate li dijete, učinite to i zbog njega - odmah. I gotovo.

P. S. Da bi vas pas volio ne treba biti čistokrvan. A mješanci su čak i inteligentniji.