Odlaganje do zadnjeg trenutka (pa i dalje)

Iz knjige: Kako postati i ostati (ne)sretan
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Nije problem raditi nešto što nam se sviđa i u čemu uživamo! Ali, kad nam se učini da je zadatak težak, neugodan ili opasan -  počinjemo odgađati ono što treba učiniti. Pritom smo vrlo kreativni i sposobni kada treba zavarati sama sebe! Jeste li se kad uhvatili da govorite sebi stvari poput ovih što slijede?

Neću danas to raditi, ionako najbolje radim kad sam u cajtnotu.

Pa neću valjda započeti dijetu sad kad sam pozvan na rođendan!

Ne mogu započeti kad nemam inspiraciju.

Ima drugih stvari koje moram učiniti prije toga.

Imam još dosta vremena.

Ovako napisani, ovi izgovori i ne izgledaju baš pametno, ali u trenutku kad ih govorimo sami sebi, izgledaju  uvjerljivo, dovedu nas do toga da ne obavimo ono što je važno ili da se ne suočimo s problemom s kojim bismo se trebali suočiti.

Uzroci odlaganja

Stalno odlaganje je loša navika. Kao i ostale loše navike, ona ima dva uzroka. Jedan je u našem iracionalnom razmišljanju kojim opravdavamo vlastito ponašanje, a drugi je sam obrazac našeg ponašanja.

Iracionalno mišljenje kojim opravdavamo odlaganje neugodnih poslova uglavnom se odnosi na perfekcionizam, te na osjećaje nesposobnosti i neugode. Student koji misli da mora napisati seminarski rad savršeno, odgađa ga predati i stalno nešto popravlja i dopisuje. Naravno, savršeno ne može nikada biti, pa se može dogoditi da student svoj rad ne preda navrijeme i da padne godinu.

Osjećaj nesposobnosti također utječe na pojavu odlaganja. Isti student možda sumnja u svoju sposobnost da uopće napiše zadovoljavajući seminarski rad ili u svoju sposobnost da završi fakultet. Boji se da će rad biti ocijenjen negativnom ocjenom i stoga radije odlaže njegovo predavanje nego da se suoči s neuspjehom. Neki ljudi stalno odlažu neugodne poslove jer su tako naučili. Započeti i dovršiti takav posao čini im se nemogućim - stoga niti ne započinju. No što duže ne činimo ništa, to nam je teže započeti. Veća je energija potrebna  da bismo nešto izmijenili, nego da bismo održali postojeće stanje.