Što je integritet?

Iz knjige: Tko su dobri ljudi
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Riječ integritet potiče od latinske riječi integritas, što znači cjelovitost. Kako izgleda osoba za koju kažemo da je iskrena, poštena i da ima integritet?

  • Takva osoba ponaša se u skladu sa svojim uvjerenjima. Drugim riječima za nju se ne može reći da govori jedno a radi - drugo.
  • Javno iznosi svoja moralna uvjerenja, čak i onda kada ta uvjerenja nisu popularna
  • Vodi računa o drugima i njihovim potrebama; pomaže onima kojima je to potrebno

Osoba s integritetom govori istinu i preuzima odgovornost za ono što misli, osjeća i čini. Ne glumi pred drugima, iskrena je i ima unutarnji osjećaj moralne dosljednosti. Ovakva osoba živi svoj život iskreno i autentično i ne pretvara se da je nešto što nije. S njom uvijek znate na čemu ste.

Zašto je dobro biti osoba s integritetom

Integritet, prijateljstvo i ljubav

Osoba s integritetom ima mnoge prednosti u društvu. Takva osoba se ljudima više sviđa i ima više bliskih odnosa u svom životu. To nas ne treba čuditi jer bliskost zahtijeva iskrenost i otvorenost. Samo osoba koja se ponaša u skladu s onim kakva doista jest i ne boji se pokazati svoje pravo ja - može biti bliska s drugima.

Integritet nam može pomoći i da održimo svoju ljubavnu vezu, iako o tome rijetko razmišljamo na taj način. Naime, u većini istraživanja o poželjnim osobinama kod partnera iskrenost se pojavljuje na prvom mjestu. Prijateljima, članovima obitelji, bračnim partnerima i ljubavnicima spremni smo oprostiti mnoge stvari. Ali vrlo teško opraštamo ako su nam glumili i tajili od nas dio sebe. Rečenice  tipa Tko si ti uopće? Ili Ja te više ne prepoznajem? izrečene ljutitim glasom i u svađi najbolje odražavaju  naše osjećaje kad se suočimo s činjenicom da osoba koju volimo ili s kojom živimo nije ono što smo mislili da jest.

Sjetite se i mnogih filmova s tom tematikom. Muž umre ili pogine, a onda žena otkrije da je vodio još jedan paralelan život, da negdje ima još jednu ženu ili još jedno dijete. Iako je do tada živjela normalno i bila zadovoljna, to saznanje sruši joj cijeli život. Dotičnom muškarcu, iako je mrtav, to obično ne može oprostiti.

Naravno, nisu svi primjeri ovako dramatični. Ali i oni blaži ostavljaju gorak okus u ustima. Sjetite se osobe s kojom ste razgovarali i otkrili kako se u puno stvari slažete i imate iste stavove. Bili ste oduševljeni i činilo vam se kao da ste stekli novog prijatelja. A onda otkrijete da se ta osoba isto tako u svemu slaže i s nekim tko ima potpuno suprotne stavove! Neugodno ste iznenađeni, osjećate se prevareni i iznevjereni. Pa tko je uopće ta osoba? I što doista misli? Ideja o prijateljstvu sigurno vam više ne pada na pamet.