Što kad ljubav umre?

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Ljubav može biti izvor najveće radosti, ali i najveće boli u čovjekovom životu. Svaka ljubavna veza započinje s mnogo nade. Vjerujemo kako se konačno pojavila osoba koja nas razumije, koja nas prihvaća svim srcem, i uz koju ćemo se osjećati potpuno voljeni i zaštićeni. I svi očekujemo da će osjećaji strasti, povezanosti i sreće trajati čitav život. No, kao što smo svi iskusili - nada i stvarnost često se vrlo bolno sudare, a ljubav se nerijetko pretvara u mržnju.

Svaki odnos plaćamo. Ulaganje u odnos zahtijeva i vrijeme i energiju i svojevrsnu predanost. Moramo se odreći dijela svoje slobode, imati obzira prema drugoj osobi, prilagođavati joj se, možda u određenoj i promijeniti svoj dotadašnji način života. Što dobivamo za uzvrat? Mogućnost razvijanja odnosa punog međusobnog uvažavanja i razumijevanja, ali i mogućnost za uzajamno ili samo jednosmjerno vrijeđanje i maltretiranje. Ne bismo vam željele kvariti čar veze u kojoj možda trenutno uživate, ali svatko mora prihvatiti vjerojatnost da ista, nažalost, možda ipak neće trajati zauvijek. Rastemo, mijenjamo škole, radna mjesta, svoje potrebe, razvijamo se u različitim smjerovima. Jednako tako kao što su neizbježne sve te promjene, često su neizbježni i krajevi. A to znade biti bolno, osobito ako jedna strana taj kraj želi, a druga ne. Ne samo da se javlja osjećaj gubitka, osamljenosti i izgubljenosti, nego čovjek preispituje razloge prekida i svoj dio krivice.

Druga je opcija promijeniti svoj stav u odnosu na prekid veze. Kad ona počne škripiti, možda ju se može podmazati, umjesto da ju se do kraja zariba - ako se s problemom izađe na svjetlo dana prije nego što je jedan od partnera odlučio kako vezu više nema smisla nastavljati. Ako i dođe do prekida i ako on ne završi onim Možemo ostati prijatelji, makar bi mogao završiti bez osjećaja odbačenosti, ili barem s dojmom da smo stekli nekakvo iskustvo.