Tko su samci?

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Kategorija samaca obuhvaća ljude koji su razvedeni, obudovjeli ili pak nikada nisu ni bili u braku ili analognoj vezi. Neki doživljavaju samce kao blagonjima - ljude što idu s jedne zabave na drugu, nikome ne polažu račune i uživaju punu seksualnu slobodu. Za druge, to su jadnioni - osamljeni gubitnici, vjerojatno često u depresiji. Srećom za njih, većina samaca ipak se ne može svrstati ni u jedan od ovih opisa. Veliko istraživanje dvojice američkih psihologa (Cargan & Melko) razotkrilo je i nekoliko drugih mitova vezanih uz samce:

Samci su mamine maze. Netočno. Nema razlike u načinu na koji se prema svojim roditeljima i bliskim rođacima odnose samci i ne-samci.

Samci su sebični. Netočno. Baš naprotiv, samci više cijene svoje prijatelje i češće se uključuju u razne društveno korisne akcije.

Samci su bogati. Netočno. Iako, dakako, postoje bogati samci, daleko je veći broj onih čiji je ekonomski status ispod onoga što ga ima većina obiteljskih ljudi.

Samci su sretniji. Oni naime tako misle. Ljudi u braku misle da su oni sretniji. A istraživanja potvrđuju da, gledajući objektivno, brak ima izvjesnih prednosti.

Samoća je životni izbor. Samo za vrlo mali broj ljudi. Naime, većina onih koji su sami, ne planiraju sami i ostati. U spomenutom istraživanju većina ih je izjavila kako se nada da će u narednih pet godina stupiti u brak.

Sa samcima nešto nije u redu. Netočno. Osoba koja odgađa brak ili ga uopće nema u planu nije ništa luđa od one što jest u braku ili to svakako namjerava biti. Jednostavno, koristi prednosti svojega statusa.