(U pomoć!) Bolestan muškarac u kući

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Dobro je poznato što je muškarac, po definiciji, pa to nećemo detaljnije obrazlagati. Međutim, bolestan muškarac je nešto sasvim drugo, što s prethodnom definicijom ne bi imalo nikakve veze. Pod bolešću razumijevamo svako stanje koje se razlikuje od savršena zdravlja. (Usporedbe radi, zdrava je svaka žena koja nije prikovana za krevet.) 

Vrijeme prehlada i gripa je na pomolu, pa se valja na vrijeme prisjetiti kako one djeluju na nježne i osjetljive muške organizme i što žena može učiniti kako ne bi ostala udovicom (To, doduše ne može spriječiti, ali može odgoditi, barem za koju sezonu.) 

Teoriju ćemo potkrijepiti primjerom:

 Ma, ne može On toliko popiti čaja koliko ga ja mogu skuhati - kaže potiho Maja prijateljici (uzela je bolovanje, a kćeri evakuirala kod bake - nema smisla da odluče biti usidjelice). Naime, njezin suprug (od sto kila), već oslabljen, blijed i iznemogao višesatnom prehladom, cendravim glasom vapi za malo pažnje u obliku šalice čaja. Ona odmah nosi cijelu kantu, misleći (uvijek iznova) kako će nakon toga bar zakratko biti na miru. Ali, ne. Čaj je ili prevruć ili prehladan, ili previše ili premalo sladak, ili prekiseo. Jelo nema okusa; ne zna zapravo ni što bi uopće jeo, zna samo da ne bi ono što mu ona nudi. A ona strpljivo donosi (i odnosi) prepeličja jaja, lastina gnijezda, pekinšku patku...

Sve ga boli, svaki mišić, svaka koščica i svaka las na glavi (sreća je što ih baš nema previše); ne može više ni ležati, ni sjediti ni čitati. (Diše, ali jedva.) Ona, u strahu zbog vlastitih primisli, za svaki slučaj baca u kontejner ključ od ormarića s octenom kiselinom i otrovom za štakore. Zvuči li vam poznato? Dobro, nećemo pretjerivati. Ono što je najvažnije jest to da već sada svojeg supruga, partnera, okružite najvećom mogućom pažnjom i nježnošću. Onda se neće trebati razboljeti da bi to dobio. (Za svaki sličaj pripremite i par kila čaja i C vitamina.)