Uzroci prekida veze

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Zašto uopće dolazi do prekida veze? Evo što kažu istraživanja:

Promjena interesa i - dosada

U jednom su istraživanju dvije godine pratili 200 parova. (Hill, Rubin*) Stotinu i tri ih je u tom periodu prekinulo vezu. Sedamdeset i osam posto ih kao glavni razlog navodi dosadu. Ostali razlozi su: razlike u hobijima, interesima, religiji, inteligenciji i obrazovanju.

Stavovi o seksu

Razlike u željama o čestini i vrsti seksualnih aktivnosti.

Razlike u očekivanjima od veze

Hoće li se vjenčati, mogu li usput izlaziti s drugima, tko će donositi važne odluke.

Konflikt uloga

Hoće li partneri igrati tradicionalne muško - ženske uloge ili će to ipak biti malo drugačije organizirano. Do svađa najčešće dolazi ako žena želi više slobode u građenju karijere i od partnera očekuje pravednu raspodjelu kućnih poslova i brige oko podizanja djece.

Bijedna komunikacija

Oni što su se rastavili, bili već u braku ili ne, otvoreno su kritizirali jedno drugoga, izbjegavali raspravljati o važnim pitanjima svoga odnosa, ponašali se obranaški. Nasuprot njima, oni koji su i dalje bili u sretnom odnosu više su međusobno razgovarali, pokazivali su više osjetljivosti za potrebe i emocije partnera i bili vještiji u pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja svojih problema. (Gottman* )

Problematični stil vezivanja

Osobe sa tzv. sigurnim stilom prihvaćaju svoje neugodne emocije i traže podršku partnera. Oni s izbjegavajućim stilom svoje probleme drže u sebi, dok oni s anksiozno / ambivalentnim stilom pretjerano ovise o partneru. U oba posljednja slučaja ljudi se ustručavaju otvoreno suprotstaviti jer se boje da će izgubiti partnera. Kad se to doista i dogodi, ovi izbjegavajući su čak i zadovoljni što je svemu tomu kraj, dok su ovi drugi, anksiozno / ambivalentni, prilično šokirani.