Zaljubljenost i brak

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Biste li se udali ili oženili za nekoga u koga niste zaljubljeni? Većina ljudi u našoj kulturi na ovo pitanje odgovorit će negativno. Neki će čak smatrati kako je nemoralno stupiti u brak s nekim koga ne volite. Povezanost između braka i ljubavi je u zadnjih tridesetak godina postala sve izraženija.

Vjenčati se ili ne s nekim koga ne volite?     

U istraživanju provedenom 1967. godine studentima je postavljeno pitanje:

 "Kad bi muškarac (žena) posjedovali sve osobine koje želite biste li se vjenčali s tom osobom ako niste u nju zaljubljeni?"

Na to pitanje negativno je odgovorilo 65% studenata ali samo 24% studentica. U stvari samo 4% studentica odgovorilo je potvrdno, većina ih je bila neodlučna.

Kada je 1984. godine istraživanje ponovljeno 85% i studenata i studentica odgovorilo je da se ne bi vjenčalo s nekim u koga nisu zaljubljeni.

U našoj kulturi od svakog se očekuje da se kad tad zaljubi. Ako osoba od trideset godina izjavi da nikad nije bio zaljubljena mislimo da ili laže ili da nešto s njom nije u redu. Romani, časopisi, filmovi, TV serije i popularne pjesme prosto vrve od romantične ekstaze. Tek kad se zaljubi i nađe pravu/pravog od osobe se očekuje da stupi u brak.

Nama je ova povezanost između ljubavi i braka tako normalna da se mnogi iznenade kad čuju da je to "umotvorina" novijeg datuma. Nije uvijek bilo tako a ni danas u mnogim društvima nije. Različita društva gledaju različito na romantičnu ljubav i brak. Na jednoj strani su ona društva koji jaku zaljubljenost smatraju smiješnim ili čak tragičnim poremećajem. Na drugoj strani su ona koja brak bez ljubavi smatraju sramotnim.

  • Amerikanci i većina Evropljana daju veliku važnost ljubavi kad je brak u pitanju
  • Japanci i Kinezi smatraju kako je ljubav za brak nevažna

Ljubav i brak a la Japan       

Tradicionalno, ljubav i brak su u Japanu posve odvojene stvari. Brakom su se prije vezivale obitelji nego pojedinci. U nekim se obiteljima to na neki način održalo sve do danas.  Međutim, većina današnjih ljudi, osobito mladi, čine što žele. Kad ulaze u brak jako je malo vjerojatno da će to biti ugovoreni brak. Prije će to biti brak iz ljubavi (ili zbog nekog drugog banalnijeg razloga!) Na neke je načine omiai (tradicionalni ugovoreni brak) bio vrlo prikladno rješenje za sve zainteresirane - osobito žene. Pružao im je šansu da sretnu muškarca iz sredine slične svojoj - potencijalno dobrog partnera, a za što inače možda ne bi imale priliku. Ponekad, točnije odskora, žena ima pravo reći i ne partneru koji joj je izabran. No, ponekad se doista mora udati protiv svoje volje ili zbog (samo) političkih razloga. Treba međutim reći da ugovoreni brak ima jednake ili gotovo jednake šanse uspjeti kao i brak iz ljubavi. Sve ovisi o tome kako se gleda na brak i na njegovu svrhu.

Rev. Yukio Saito, direktor Tokijske službe Inochi no Denwa (SOS telefon) - posebno za ovu knjigu

  • stari Grci i Rimljani nalazili su se negdje između ova dva ekstrema

Iako vjerojatno spadate u onu prvu skupinu i vjerujete da se trebate vjenčati s nekim u koga ste zaljubljeni, sigurno vam je i samima jasno da to nije dovoljno. To što smo u nekoga zaljubljeni ne jamči nam, samo po sebi, uspješan brak. Institucija ugovorenog braka postoji i u Indiji. Dva su tamošnja psihologa uspoređivala razinu romantične ljubavi - mjerenu Rubinovom skalom o kojoj smo već pisale - u brakovima sklopljenim iz ljubavi i u onim dogovorenim od strane roditelja. U nekoliko prvih godina više je ljubavi u ljubavnim brakovima. Oko pete godine dolazi do izjednačavanja, jer se za to vrijeme ljubav u dogovorenim brakovima razvijala tj. rasla. Nakon pete godine ta ljubav još malo naraste, a onda se na toj razini (istoj na kojoj su u samom početku bili ljubavni brakovi!) zadržava u narednim godinama. S druge strane, u ljubavnim se brakovima nakon pete godine - ljubav srmoglavljuje. Pokušajmo se utješiti kako je to tako samo u Indiji. I u Japanu. I u Kini.   

Kakve sad ljubav ima veze s tim?   

U američkoj humorističkoj seriji Princ s Bel Aira mladi Will naglo se odluči oženiti svojom velikom i isto tako mlađahnom ljubavi Lisom. Iznenađena i zgranuta obitelj pokušava ga na svaki način odgovoriti: te nije još diplomirao, te nema novaca, te od čega će živjeti...

Ne brinite vi za mene i Lisu, kaže veselo Will. Nemamo sve to, ali imamo ljubav.

Kakve sad ljubav ima veze s tim? - začuđeno pita njegova majka.