Zašto (ili za što) imati ljubavnika?

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Ljubavnik je, po definiciji, osoba muškog spola u ulozi pričuvnog seksualnog djelatnika. Nekad je bio stvar statusa (svaka žena koja je držala do sebe morala je imati barem jednog), a danas je, eventualno, potreba - kao auto npr.

Svaki muškarac može, uz određene okolnosti, postati ljubavnikom: ako je žena dovoljno luda, dovoljno slijepa, dovoljno pijana ili dovoljno razočarana. (Ili sve to zajedno.) U svakom slučaju, pogodniji su oženjeni i s djecom: donekle su provjerene kvalitete, a i lakše ih se riješiti (Ne mogu više podnijeti da tvojoj djeci uzimam oca).

No, koji tipovi žena najčešće imaju ljubavnike?

Nesigurna: bez predbračnog je iskustva, te se nakon par godina braka počinje pitati: zar je Ovo - To? Da bi to provjerila, priklanja se strogo znanstvenu pristupu: eksperimentira nekoliko godina da bi došla do neminovna zaključka: sve je to uglavnom isto, jedina je razlika - ambalaža.

Energična: nakon što se vrati s posla, skuha ručak, istimari djecu, opsluži muža i napravi veliko pospremanje, ostane joj viška vremena s kojim ne zna što bi; ljubavnik može biti solidan izbor. 

Usamljena: ima, doduše, muža (koji puno radi, možda i negdje u pozadinskom sastavu), djecu s kojima se ne da pošteno razgovarati jer još guguču, rodbinu koja soli pamet i prijateljice koje imaju ljubavnike - zašto ih ne slijediti?

Osvetoljubiva: uočila je da je muž počeo na kante koristiti kolonjsku vodu, ulovila ga kako među prljavim rubljem provjerava jesu li oprane njegove najbolje gaće (a ne ide liječniku), a u džepu hlača mu, našla zgužvan, dakle već konzumiran, oglas salona za masažu ili hulahopke (premale da bi bile njegove). 

Zaljubljiva: velikog emocionalnog kapaciteta, jednostavno ne može odoljeti muškim čarima; pušta da ju osvoje, nakon čega se podvijena repa vraća kući. Do nove prilike.

Praktična: bira ljubavnike prema broju konjskih snaga automobila koje voze, usto dovoljno galantnih da joj npr. plate razliku godišnjeg obračuna struje.

Na kraju, kako sakriti ljubavnika? Ako zanemarimo ormare - koji nisu ono što su bili, ne treba se posebno truditi. Da muževi išta primjećuju (a poznato je da za to uvijek zadnji doznaju!), žene ljubavnike ne bi niti tražile.