Zašto ljudi ostaju sami?

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

Prije svega, treba razlikovati dobrovoljnu od prisilne samoće. Međutim, odmah treba i reći kako je uglavnom nepoznato koliko bi se samaca trebalo ubrojiti od svaku od tih kategorija. Naime, laže se u oba smjera: mnogi od onih što su prisilno sami kažu kako je to njihov (dobrovoljni) izbor - ne žele da netko pomisli kako si nisu u stanju naći partnera. S druge strane, mnogi od onih koji su dobrovoljno sami, uvjeravaju druge kako su na to prisiljeni bojeći se procjene kako s njima nešto nije u redu. Tko bi svima udovoljio.

Tipovi samačkoga statusa

 

                                           Dobrovoljno sami                     Prisilno sami

 

S bračnim iskustvom


Bez bračnog iskustva

Obudovjeli i razvedeni koji
ne žele novi brak

Obudovjeli i razvedeni koji
žele novi brak

Nisu još bili u braku, ali
to planiraju - jednoga dana

Nisu bili u braku niti to žele


Većina žena smatra kako će im samački status pomoći u karijeri. Vrlo često doista i jesu u pravu. Prema rezultatima nekih istraživanja tek je svaka sedma uspješna žena udata - za razliku od uspješnih muškaraca: svaki je drugi oženjen. Također, jedna je studija o 663 uspješne žene pokazala povezanost dužine njihovoga samačkoga statusa i napredovanja u karijeri.

A kad biste ponovno mogli birati ...

Da ne prepisujemo stalno rezultate američkih istraživanja, evo nečeg nama bližeg: Slovenija. Kad biste još jednom živjeli, da li biste se ponovno oženili/udali? - jedno je od pitanja koje je psiholog Anton Trstenjak uputio na preko pet tisuća adresa širom zemlje. Odgovori će se najbolje vidjeti u tablici:

Kad biste još jednom živjeli, biste li se (ponovno) oženili / udali?  

                                                            Da (%)    Ne (%)

Samci

muškarci

žene

57,9

57,9

42,1

42,1

Prvi put u braku

muškarci

žene

74,0

67,8

26,0

32,2

Drugi put u braku

muškarci

žene

68,6

64,3

31,4

35,7

Udovci

muškarci

žene

77,7

51,7

22,3

48,3

Rastavljeni

svi

44,4

55,6

 

Dakle, muškarci pokazuju općenito više entuzijazma glede bračnog života nego žene - čim shvate što je to. (Baš se pitamo zašto.) Dok o tome još nemaju iskustva (samci) posve su isti u svojim stavovima. Zanimljivi su i nalazi s obzirom na dob ispitanih muškaraca i žena. Nećemo vas mučiti s cijelom tablicom. U dobi od 21. do 30. godine misli kako bi se ponovno udalo 82% žena. Sedamdeset osam posto muškaraca bi se ponovno oženilo. Deset godina kasnije taj se postotak kod obje skupine spušta na oko 75. Kod muškaraca na toj razini ostaje i u narednim decenijama, a kod žena - konstantno opada. U dobi od 80 i više godina, kad su već jako mudre, samo 43,7% ih izjavljuje kako bi se ponovno udale (!).

Još mi je jedina želja da bar nekoliko godina proživim sama, potpuno neovisna. Moj život je zanimljiv roman. Živim i radim sve protiv svoje volje i protiv svojih čuvstava. Što mogu, tako je: sve treba pretrpjeti i žrtvovati radi djece, iako znam da ni od njih nemam što očekivati - pa ni zahvalnosti. (Jedna Trstenjakova ispitanica - 30 godina, samo).