Žena za volanom

Iz knjige: Zapisi iz tri ženska kuta
Autor(i): Dubravka Miljković

Žena za volanom - tu sam naljepnicu vidjela na jednom automobilu koji je, dakako, i vozila žena. Kakvu poruku nosi taj natpis prosječnom muškarcu? Ne ljuti se ako ne vozim dovoljno brzo za tvoj ukus? Prik oči na križanju jer ja sigurno neću proći kroz narančasto? Skrećem ulijevo, ali ne mislim izlijetati? Kuhaču ću uzeti kasnije; sad ipak vozim i zato se smiri, kretenu jedan!

Istina je da neke žene zadržavaju promet na križanju, najčešće zbog interventnih zahtjeva na svom eksterijeru - kao što su: feniranje kose, depiliranje, stavljanje umjetnih trepavica i sl. Muškarci zato kopaju nos. I čačkaju zube. I to ne samo na križanju nego i tijekom vožnje. Doduše, oni malo profinjeniji znaju si bar, trenutno djelatni, prst prikriti mobitelom. Kako je za to potrebna posebna vještina, mora da im je to i u programu polaganja vozačkog ispita. 

Opće je poznato da su žene sigurniji vozači: manje su sklone riziku, te se ne dovode u opasne situacije kao što su (pre)brza vožnja, pretjecanje pune crte i sl. Prema jednom engleskom časopisu

- 96% opasnih vozača su muškarci;

- 93% pijanih vozača su muškarci,

- 81% prekšitelja na parkiralištima su muškarci.

Slijedom toga, neki osiguravatelji ženama naplaćuju 20% manje premije. (Samo?)

  • Žene nemaju potrebu praviti se važne za volanom; auto im služi samo da bi se prevezle s jednog mjesta na drugo; ako kojim nezgodnim slučajem nemaju nikoga tko bi to učinio (ili ga štede za neku veću dionicu).
  • Žene su pažljive s autom: ne žele probleme u kući ako slučajno noktom zagrebu lak karoserije ili izgube motor.
  • Žene se vrlo rijetko identificiraju sa svojim automobilom, za razliku od muškaraca kojima je automobil često produženi, nerijetko i bolji, dio njih samih. Udario me je, Ogrebao me je (mene!) i slične izjave muškaraca kada zapravo govore o svojim autima, dobra su ilustracija takva stava. Isto se može vidjeti i promatranjem muškaraca za volanima luksuznih automobila - usude se sve: stati nasred ceste u doba najveće gužve, pretjecati zaustavljenu kolonu vozila i još bijesno trubiti onima koji baš sad moraju dolaziti iz suprotnog pravca, parkirati se nekom u
    dnevnoj sobi... Žena u takvu automobilu može biti samo putnik i to - s dekom preko glave.
  • Žena će održavati auto čistim toliko koliko je dovoljno da u njega uđe i iz njega izađe, a da se pritom sama ne zamaže; muškarac mu neće niti dopustiti da se zamaže: oblizat će ga prije nego li u nj sjedne, a prašinu će loviti još u zraku. (To je zato što nema drugog posla.)

No, da se vratimo na početak, na naljepnicu. Žena za volanom (gotovo) je isto što i Oprez i sigurnost u prometu. Međutim, budući da muškarci to interpretiraju s Upravljaš tim autom kao slijepac štapom, bilo bi ju bolje skinuti.