iep.hr Popularna psihologija

Recenzija: U potrazi za čarobnom svjetiljkom

Svaka priča zanimljiva je na svoj način a sve zajedno daju knjizi posebnu draž i autentičnost.

Mr.sc. Nada Anić


Naučeni optimizam

Proizvod je trenutno nedostupan.

Naučite postati optimist, i to ne pomoću blentavih doskočica poput fićukanja veselih melodija ili izgovaranja plitkih fraza, nego tako što ćete naučiti niz novih kognitivnih vještina koje će vam omogućiti izbor novog načina gledanja na životne nedaće.

Autor(i): Martin Seligman

Cijena: 130,00 HRK

Format: 16,5 x 23,5 cm
Broj stranica: 331 str.
Uvez: Meki

Knjiga je trenutno rasprodana

Pesimisti lakše odustaju i češće upadaju u depresiju; optimisti postižu puno bolji uspjeh u školi i na studiju, na poslu i u sportu. Kad se optimisti natječu za neki položaj, vještiji su i vjerojatnije je da će ga dobiti nego pesimisti. Njihovo zdravlje je neuobičajeno dobro. Dobro podnose starenje i mnogo manje nego većina nas pate od uobičajenih tjelesnih tegoba sredovječnosti a i žive duže.

Naučite postati optimist, i to ne pomoću blentavih doskočica poput fićukanja veselih melodija ili izgovaranja plitkih fraza ("Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napredujem"), nego tako što ćete naučiti niz novih kognitivnih vještina koje će vam omogućiti izbor novog načina gledanja na životne nedaće.

Optimizam širom otvorenih očiju

Jel' vam se nekad dogodilo da budete presretni jer ste doznali nešto tako značajno da vam doslovno može promijeniti život, a onda ste, nakon tog oduševljenja, shvatili da ste zapravo zadnja rupa na svirali – kako se to lijepo kaže. Shvatili ste da su mnogi to već znali, naučili su, ponašaju se u skladu s time, dok ste vi skoro pa tapkali u mraku, spoticali se o izolirane komade informacija i pokušavali od njih sastaviti smisao koji, naslućivali ste, mora postojati.

Kako ste se osjećali? Bili ste oduševljeni tom novom spoznajom, ali onda razočarani i jadni, ljuti jer zašto mi to netko nije prije rekao?! Sigurno vam je poznat takav osjećaj. E, tako smo se mi osjećale kad smo pročitale Naučeni optimizam Martina Seligmana! Knjiga je napisana prije punih devet godina, a sva istraživanja koja su je slijedila samo su potvrdila njezinu točnost: doslovce stotine studija pokazuju da pesimisti lakše odustaju i češće upadaju u depresiju; optimisti postižu puno bolji uspjeh u školi i na studiju, na poslu i u sportu. Kad se optimisti natječu za neki položaj, vještiji su i vjerojatnije je da će ga dobiti nego pesimisti. Njihovo zdravlje je neuobičajeno dobro. Dobro podnose starenje i mnogo manje nego većina nas pate od uobičajenih tjelesnih tegoba sredovječnosti a i žive duže.

Nije uvijek lako spoznati je li netko pesimist. Veliki broj ljudi potpuno nesvjesno živi u sjeni pesimizma, bude im tako duboko ukorijenjen da postane trajan. Međutim, pesimisti mogu naučiti kako će postati optimisti, i to ne pomoću blentavih doskočica poput fićukanja veselih melodija ili izgovaranja plitkih fraza ("Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napredujem"), nego tako što će naučiti niz novih kognitivnih vještina koje će im omogućiti da izaberu nov način gledanja na svoje nedaće.

Kad pročitate knjigu, znat ćete koliko ste pesimistični ili optimistični, a budete li željeli, moći ćete izmjeriti i optimizam svog bračnog partnera ili djece. Čak ćete moći izmjeriti koliko ste prije bili pesimistični. Mnogo više ćete naučiti o tome zašto postajete depresivni – zašto vas uhvati potištenost ili zašto vas obuzme zaista ozbiljan očaj – i o tome što održava takvu depresiju. Bolje ćete razumjeti one situacije kad niste bili uspješni, premda ste imali talenta i jako željeli postići neki cilj. Također ćete naučiti niz novih vještina kojima ćete prekinuti depresiju i spriječiti njezin povratak. Možete odlučiti primijeniti te vještine kad vam zatrebaju u svakodnevnom životu.

Ono što je također jako važno jest da možete naučiti upravljati optimizmom. Naime, on ipak nema neograničene prednosti. I pesimizam također ima svoju ulogu, kako u društvu, tako i u našem osobnom životu; moramo imati hrabrosti izdržati pesimizam u trenucima kad nam je potreban takav uvid u stvarnost. "Mi ne želimo slijepi optimizam, nego fleksibilni optimizam – optimizam širom otvorenih očiju" – Seligmanove su riječi s kraja knjige. "Moramo znati koristiti izoštren osjećaj za stvarnost koji nam daje pesimizam onda kad nam to treba, ali ne smijemo dopustiti da nas pesimizam zadrži u svojoj mračnoj sjeni. Koristi od takve vrste optimizma su, vjerujem, bezgranične." Eto, da ne kažete kako vam nitko nije rekao.
Dubravka i Majda

Novi naslovi

Humor u vrijeme korone, potresa i dr. sr.

2020. godina jedna je od onih koje nitko nije tražio, a svima je trebala.

Cijena: 69,99 kn

Saznaj više


Povoljna kupnja

Ljubav i popratne pojave Sve što ste željeli znati, a drugi su se usudili pitati

Cijena: 60,00kn

NARUČI